Nalazite se u > Proizvodi
EM 1® efektivni mikroorganizmi™
EM1®Ÿ je skraćeni naziv za efektivni mikroorganizmi™, a predstavlja matičnu kulturu efektivnih mikroorganizama™ u inaktivnom obliku. Proizvod sadrži kombinaciju više od 80 raznih mikroba, mikrobnih skupina, gljivica, kvasaca koji međusobno funkcioniraju po sinergičnim principima. Proizvod predstavlja osnovu EM Tehnologije™ koja je po njima dobila ime i čini skup aktivnosti, znanja, primjene, iskustava i svega ostalog što jednu tehnologiju čini prepoznatljivom u odnosu na njen smisao. Proizvod je potrebno prije uporabe aktivirati - "oživiti" te tako aktiviran prema namjeni može biti uptrebljen za bezbroj namjena po preporuci proizvođača. Proizvod je neškodljiv,a svi mikroorganizmi u njemu spadaju u grupu 1 po Europskim normama što znači da ih nije potrebno posebno označavati i da se mogu slobodno nalaziti na tržištu bez posebnih mjera sigurnosti. U kombinaciji sa različitim dodatcima određuje se njegova namjena i komercijalni naziv pa takvi proizvodi imaju primjenu u skoro svim područjima svakodnevnog života. Nalazi se u tekućem obliku, zlatno smeđe je boje, kiselkastoslatkog ukusa i mirisa svježe fermentacije. Prevladavaju bakterije mliječne kiseline i fotosintetičke bakterije a pH otopine kreće se u rasponu 3,5 do 4. Vrijednosti iznad navedenih znak su da je otopina neispravna i ne smije se koristiti za uporabu. Popratna pojava neispravne otopine je i neugodan miris što olakšava dijagnozu proizvoda. Proizvod ima rok trajanja, a nakon aktivaije bolje ga je čim prije primjeniti jer je tada njegova prirodna moć najsnažnija. Originalan proizvod zaštićen je zelenim logom te kroz period primjene od 30 godina nije uočeno nikakvo štetno djelovanje. To je pored kvalitete najjači razlog zbog čega ga se nemože uspoređivati sa sve većim brojem kopija kojih ima i na našem tržištu a čija je kvaliteta, a pogotovo sigurnost na dulji period u najmanjoj mjeri upitna u ovisnosti od duljine prisustva na tržištu i naučnih i praktičnih provedenih dokaza.

Kada kupujete EM® pitajte distributera o kontroli kvalitete i porijeklu proizvoda.
Pravi EM® je iz Japana. Možete ga prepoznati po međunarodnom EM® logu i hologramu na ambalaži.
Naši kupci mogu biti sigurni da koriste izvorni EM® kojeg uvijek karakterizira kvaliteta i pozitivni učinci koji se postižu primjenom.


ODRŽAVANJE VRTA S EM - U PROLJEĆE

Održavanje vrta s EM - u proljeće

Održavanje vrta s EM - u proljeće

S temperature poda od oko 8 °, možete u proljeće početi koristiti EM proizvode u vrtu:

Kreveti moraju biti pripremljeni za cvijeće i povrće, zemlja za lonce napravljena je za kante i kutije, i za travnjak također koristite i EM proizvode. Oni koji svoje biljke i tlo već tretiraju Efektivnim mikroorganizmima EM-1, u idućim će mjesecima imati manje poslova na održavanju i mogu uživati ​​u svestrano vitalnim biljkama. U ovom članku možete točno pročitati što učiniti na pojedinim dijelovima vrta u proljeće i gdje se EM proizvodi mogu razumno koristiti u vrtu.

 

Cvjetni kreveti

U proljeće, kada se na svim cvjetnjacima vidi još puno zemlje, organska gnojidba može biti optimalna - EM Bokashi ili gotovim EM kompostom koji je već dobro sazrio.

 • 200 do 500 g EM Bokashi po m2 površine . Budući da Bokashi ima nisku pH vrijednost, oko svih biljaka koje su već u gredici ostaviti 10 do 15 cm razmaka.
 • Obradite ili ulijte 2-5 g po m2 ili 1 posudu za jogurt EM Keramičkog  Super Cera-C praha po sloju u zemlju (pomiješajte s količinom vode za zalijevanje).
 • Nakon rada, cijeli se krevet prelije s 2 dl EM · Agro i 10 l vode po m2 .

Nakon dva do tri tjedna mikroorganizmi su fermentirali organski materijal i područja kreveta koja su još uvijek slobodna mogu se zasaditi.

 

Nije potrebno vrijeme počeka nakon organske gnojidbe zrelim EM kompostom koji je dopunjen sa EM · Agro.

 • 500 g EM komposta po m2 raspoređuje se u postelji . Ne morate brinuti o biljkama koje su već u krevetu prilikom širenja komposta, a možete se približiti i stabljikama i korijenima.
 • Zaljevanje tla sa EM Agro ( 2 dl EM Agro) i 10 l vode po m2 ) također pomaže u daljnjoj razgradnji hranjivih sastojaka iz komposta.
 • Krevet prima dobar poticaj hranjivim tvarima u prirodnim mineralima, a istovremeno EM s 200 g primarnog kamenog brašna ili Zeolita po m2 . Primarni tretman Zeolitom primjenjuje se jednom godišnje tijekom vegetacije. U proljeće, zajedno s organskom gnojidbom, aplikacija se pokazala vrlo učinkovitom.

 

          Proizvodi koji se koriste: EM AGRO, Bokashi, keramicki prah EM Super Cera C, EM 5 ojacivac bilja

 

 

Gusto zarasli kreveti i kako ovdje koristiti EM:

U svim krevetima u kojima je vegetacija jako gusta, pokrivena travom i grmljem tako da je zemlja u velikoj mjeri ili u potpunosti prekrivena, prikladno je dodati mikrognojivo.

 • Za organsku proljetnu gnojidbu, uz istovremeni unos EM u tlo, unosi se 10 ml mikro gnojiva i do 5 litara vode po m2 .
 • Alternativno se u takvim krevetima mogu napraviti "skladišta" Bokashija ili skladišta s EM kompostom. U tu svrhu u zemlji se buše rupe dubine 15 do 20 cm na udaljenosti od oko 50 cm u svim smjerovima. Hrpa promjera 5-7 cm prikladna je za vrlo propusna tla, za tvrđa i glinovita tla može se koristiti cijev sličnog promjera. Rupa se puni šakom komposta Bokashi ili EM, a zatim zatvara zemljom.
Skladišta Bokašija između biljaka

Skladišta Bokashi oko grmlja

 

 • Ako želite gusto obrasle gredice opskrbiti dodatnim mineralima na prirodan način, pospite 200 g primarnog kamenog brašna po m2 ili Zeolita (u sljedećim godinama 100 g po m2) što bliže površini tla, a zatim ulijte mikro gnojivo -vodena otopina, da se kameno brašno uvuče u zemlju.
 • Mikroorganizmi i organizmi tla u gusto vegetiranim područjima mogu imati koristi od pozitivnih EM vibracija putem EM keramičkog granulata Super Cera-C (2-5 g po m2 ili 1 šalica jogurta po 10 m2) . Mala, ali teška zrna padaju s lišća na zemlju i s vremenom ulaze u gornju sloj zemlje - aktivan život tla.

Gredice s povrćem: Kada koristite EM, odgovarate na različite biljne zahtjeve


Povrće se može podijeliti na visoke, srednje i niske potrošače. Kako bi sve biljke tijekom godine pronašle optimalne uvjete u gredici, ima smisla izraditi plan uzgoja i razmisliti koje biljke treba uzgajati (jednu za drugom) u kojim dijelovima gredice.

Pripreme treba obaviti najmanje 14 dana prije datuma sadnje.

 

Ozbiljni potrošači (npr. Rajčica, tikvice, brokula, ...) trebaju puno hranjivih sastojaka.

 • 1-2 kg EM Bokashi po m2 , alternativno EM kompost izrađen samostalno osigurava osnovne zalihe hranjivih sastojaka.
  Ovisno o stanju tla, em Bokashi ili EM kompost nanose se izravno na korito i lako se ugrađuju. Ako je tlo loše, preporučuje se smjesa s visokokvalitetnom zemljom za lonce, koja se nanosi kao gornji sloj na koritu.
 • Nakon rada, područje se navlaži s 2 dl (EM AGRO) i 10 l vode po m2 . Tlo bi trebalo ostati vlažno do datuma sadnje, tako da se runo malč može položiti ili nanijeti kako bi se zaštitio od isušivanja.

 

Srednji potrošači (npr. Koleraba, mrkva, špinat, ...) trebaju malo manje gnojiva. Često su već zadovoljni hranjivim sastojcima koji su još uvijek u tlu nakon što se uzgajao veći potrošač. To je osobito važno znati prilikom planiranja uzgoja.

 • U proljeće se krevetna područja za ljude koji troše srednje količine jednostavno opskrbljuju polovicom količine            EM Bokashija ili EM komposta (približno 500 g Bokashi po m2 ), a također se navlaže s 2 dl EM AGRO i 10 litara vode po m2 .

 

Mali potrošači (npr. Grah, grašak, jagode, ...) preferiraju siromašna tla.

Područja s biljkama za ove biljke dobro  navlažiti s 2 dl EM · AGRO i 10 l vode po m2 .

 

 

Za sve gore navedene usjeve trebali biste

 • Kao dio pripreme dodaje se 200 g primarnog kamenog brašna  ili Zeolit po m2 (u sljedećim godinama 100 g po m2).
 • Tijekom uzgoja sve se kulture zalijevaju mikro-gnojivom i prskaju sa EM AGRO po potrebi.
 • Ako se gredica nije mogla pripremiti, svi usjevi češće se opskrbljuju mikro-gnojivom prema njihovim potrebama.
 • Za pozitivan prijenos vibracija iz EM-a na život tla može se dodati 2-5 g po m2 ili 1 posuda s jogurtom EM keramičkog praha Super Cera C po krevetu .

 

Vaze za cvijeće, žardinjere i kutije za prozore

Kao i u povrtnoj plohi, tlo za cvjetne posude, prozorske kutije i slično treba pripremiti najmanje 14 dana prije sadnje.

 • U tu svrhu dodaje se 20 litara tla za lončanice s 500 g  Bokashi i po želji 20 g EM keramičkog praha Super Cera-C ili granula pomiješano u kolicima i eventualno malo navlaženo ako je zemlja presuha (test: od smjese oblikujte kuglu veličine snježne grude - lopta bi se trebala ponovno raspasti ako je lagano dodirnete). Smjesa se može odmarati u kolicima ili - ako želite pripremiti još tla za lonce - može se uliti u kante, vreće za smeće ... Tlo treba pokriti kako bi se zaštitilo od isušivanja ili kiše, ali ne mora biti hermetički. Tijekom skladištenja, pod se zagrijava i na površini se može stvoriti bjelkasta prevlaka. Ne radi se o plijesni, već o aktivnosti određenih EM kvasca.
 • Dobro sazrio EM kompost može se pomiješati sa zemljom za lonce u planiranom vremenu sadnje. Za 20 litara tla za lončanice dodaje se 500 g komposta i po želji 20 g EM keramičkog praha Super Cera-C ili granula .

 

 • Za one koji se žure: ako niste imali vremena pripremiti zemlju za lonce i nemate kompost, Bokashi (npr. EM Bokashi) i dalje možete koristiti u kantama i kutijama. Da biste to učinili, u posudu se prvo napuni malo zemlje. Nakon toga slijedi sloj Bokashi, na koji se doda najmanje još 5 cm zemlje za lončanice. Biljka se postavlja na vrh čiji korijeni trebaju neko vrijeme da dosegnu bokaši.
 • Do tada je kiselost Bokashisaja neutralizirana i više ne može oštetiti korijene

 

Travnjak: Prvi EM tretman za travnjak u rano proljeće!

Kada je riječ o travnjacima, treba razlikovati košnju i malčiranje tijekom vegetacije. Tehnika košnje utječe na potrebu za hranjivim tvarima i količinu u kojoj mikroorganizmi koji žive u tlu trebaju biti podržani sa EM-1 mikroorganitmima tako da se uvijek može mineralizirati dovoljno hranjivih tvari.

 • Malčirani travnjak, kao i travnjak pokošen tijekom godine, na početku vegetacije daje početno gnojivo s mikro-gnojivom i 200 g osnovnog kamenog brašna ili Zeolita po m2 . Po želji se također može primijeniti 500 g EM keramičkog praha Super Cera-C . Prah izrađen od EM keramike poboljšava uvjete života svih organizama u tlu zahvaljujući svojim dobrim EM vibracijama.
 • Budući da pokošeni travnjak tijekom vegetacije ima veću potrebu za dodatnim hranjivim tvarima, na 100 m2 nanosi se 1 l mikro gnojiva, zajedno s oko 50 l vode .
 • Malčirani travnjak prima 0,5 l mikro gnojiva s istom količinom vode.

 

Uzgoj biljaka u proljeće

Već u veljači i ožujku možete početi uzgajati vlastito povrće ili cvijeće u kući. Ako je vani sigurno bez mraza, može se koristiti i u stakleniku ili u zaštićenom hladnom okviru. Dugogodišnji korisnici EM preporučaju lagano vlaženje sjemena namijenjenog sjetvi vodom i posipanje EM Ceramic Super Cera C prahom. Pozitivne EM vibracije namijenjene su poboljšanju klijavosti sjemena koje se potom sije u zemlju.

 • Bokashi se ne smije miješati u tlo blizu biljaka. Ako bokashi nije uveden dovoljno daleko, može biti i dalje previše kiseo i može izgorjeti najmanje korijenje. S druge strane, može se dogoditi da sjeme počne fermentirati.
 • Sve mlade biljke zaljevaju se jednom tjedno s razrjeđenjem od 10 ml EM · Agro na 1 l vode .
 • U međuvremenu se energizirana voda (voda tretirana s EM keramičkim perlama)  i lišće se prska što je moguće češće ili svakodnevno. Čim počnu nicati prvi primarni listovi , upotreba EM Agro može započeti.

 

Zaključak

Korištenje EM proizvoda za cijeli vrt započinje već u proljeće. Fokus u svim krevetima je na organskoj gnojidbi EM  BokashiJem, EM kompostom ili mikro-gnojivom te istodobnoj opskrba prirodnim mineralima i poboljšanje tla  kamenim brašnom  ili Zeolitom.
Travnjaci se gnoje organskim tekućim mikro-gnojivom i također se opskrbljuju primarnim kamenim brašnom ili Zeolitom Istodobno s organskom gnojidbom, ove mjere unose živi EM u tlo. Na taj se način podupire i aktivira život tla te se potiče pretvaranje organskog materijala u biljne hranjive tvari i stvaranje humusa. Tijekom vegetacije život tla redovito se dodatno tretira sa EM-AGRO i, ako je potrebno, dodaje se organsko mikro-gnojivo.