Nalazite se u > Proizvodi
EM 1® efektivni mikroorganizmi™
EM1®Ÿ je skraćeni naziv za efektivni mikroorganizmi™, a predstavlja matičnu kulturu efektivnih mikroorganizama™ u inaktivnom obliku. Proizvod sadrži kombinaciju više od 80 raznih mikroba, mikrobnih skupina, gljivica, kvasaca koji međusobno funkcioniraju po sinergičnim principima. Proizvod predstavlja osnovu EM Tehnologije™ koja je po njima dobila ime i čini skup aktivnosti, znanja, primjene, iskustava i svega ostalog što jednu tehnologiju čini prepoznatljivom u odnosu na njen smisao. Proizvod je potrebno prije uporabe aktivirati - "oživiti" te tako aktiviran prema namjeni može biti uptrebljen za bezbroj namjena po preporuci proizvođača. Proizvod je neškodljiv,a svi mikroorganizmi u njemu spadaju u grupu 1 po Europskim normama što znači da ih nije potrebno posebno označavati i da se mogu slobodno nalaziti na tržištu bez posebnih mjera sigurnosti. U kombinaciji sa različitim dodatcima određuje se njegova namjena i komercijalni naziv pa takvi proizvodi imaju primjenu u skoro svim područjima svakodnevnog života. Nalazi se u tekućem obliku, zlatno smeđe je boje, kiselkastoslatkog ukusa i mirisa svježe fermentacije. Prevladavaju bakterije mliječne kiseline i fotosintetičke bakterije a pH otopine kreće se u rasponu 3,5 do 4. Vrijednosti iznad navedenih znak su da je otopina neispravna i ne smije se koristiti za uporabu. Popratna pojava neispravne otopine je i neugodan miris što olakšava dijagnozu proizvoda. Proizvod ima rok trajanja, a nakon aktivaije bolje ga je čim prije primjeniti jer je tada njegova prirodna moć najsnažnija. Originalan proizvod zaštićen je zelenim logom te kroz period primjene od 30 godina nije uočeno nikakvo štetno djelovanje. To je pored kvalitete najjači razlog zbog čega ga se nemože uspoređivati sa sve većim brojem kopija kojih ima i na našem tržištu a čija je kvaliteta, a pogotovo sigurnost na dulji period u najmanjoj mjeri upitna u ovisnosti od duljine prisustva na tržištu i naučnih i praktičnih provedenih dokaza.

Kada kupujete EM® pitajte distributera o kontroli kvalitete i porijeklu proizvoda.
Pravi EM® je iz Japana. Možete ga prepoznati po međunarodnom EM® logu i hologramu na ambalaži.
Naši kupci mogu biti sigurni da koriste izvorni EM® kojeg uvijek karakterizira kvaliteta i pozitivni učinci koji se postižu primjenom.


ODRŽAVANJE VRTA S EM - U PROLJEĆE

Održavanje vrta s EM - u proljeće

Održavanje vrta s EM - u proljeće

S temperature poda od oko 8 °, možete u proljeće početi koristiti EM proizvode u vrtu:

Kreveti moraju biti pripremljeni za cvijeće i povrće, zemlja za lonce napravljena je za kante i kutije, a travnjak također koristi i ranom EM poklonu. Oni koji svoje biljke i tla već opskrbljuju učinkovitim mikroorganizmima, u idućim će mjesecima imati manje poslova na održavanju i mogu uživati ​​u svestrano vitalnim biljkama. U ovom članku možete točno pročitati što učiniti na pojedinim dijelovima vrta u proljeće i gdje se EM proizvodi mogu razumno koristiti u vrtu.

 

Cvjetni kreveti

U proljeće, kada se na svim cvjetnjacima vidi još puno zemlje, organska gnojidba može biti optimalna - Terra Preta Bokashi ili Bokashi vlastite izrade (npr. U kanti za domaćinstvo EM Bokashi) i ili gotovim EM kompostom koji je već dobro utemeljen.

 • 200 do 500 g Terra Preta Bokashi po m2 površine kreveta ili domaći Bokashi posipan i ugrađen stan. Budući da Bokashi ima nisku pH vrijednost, oko svih biljaka koje su već u gredici ostaje 10 do 15 cm prostora.
 • Obradite ili ulijte 2-5 g po m2 ili 1 posudu za jogurt EM Ceramic Powder Super Cera-C po sloju u zemlju (pomiješajte s količinom vode za zalijevanje).
 • Nakon rada, cijeli se krevet prelije s 2 dl Boden · FIT (EM · A) i 10 l vode po m2 .

Nakon dva do tri tjedna mikroorganizmi su pretvorili organski materijal i područja kreveta koja su još uvijek slobodna mogu se zasaditi.

 

Nema vremena čekanja nakon organske gnojidbe dobro istrulim EM kompostom koji je nadograđen Boden · FIT (EM · A).

 • 500 g EM komposta po m2 raspoređuje se u postelji i također se lako ugrađuje. Ne morate brinuti o biljkama koje su već u krevetu prilikom širenja komposta, a možete se približiti i stabljikama i korijenima.
 • Izlijevanje tla tlom FIT (EM A) ( 2 dl tla FIT (EM A) i 10 l vode po m2 ) također pomaže u daljnjem razgradnji hranjivih sastojaka iz komposta.
 • Krevet prima dobar poticaj hranjivim tvarima u prirodnim mineralima, a istovremeno EM s 200 g primarnog kamenog brašna BioLit po m2 . Primarni obrok od kamena primjenjuje se jednom godišnje tijekom vegetacije. U proljeće, zajedno s organskom gnojidbom, aplikacija se pokazala vrijednom.

 

Proizvodi koji se koriste:                                     EM AGRO, Bokashi, keramicki prah EM Super Cera C, EM 5 ojacivac bilja

 

 

Gusto zarasli kreveti i kako ovdje koristiti EM:

U svim krevetima u kojima je vegetacija z. B. je toliko gust pokrivačem tla i grmlja da je zemlja u velikoj mjeri ili u potpunosti prekrivena, mikro-gnojivo je prikladno.

 • Za organsku proljetnu gnojidbu, koja istovremeno unosi EM u tlo, unosi se 10 ml mikro gnojiva i do 5 litara vode po m2 .
 • Alternativno se u takvim krevetima mogu stvoriti skladišta Bokashi ili skladišta s EM kompostom. U tu svrhu u zemlju se buše rupe dubine 15 do 20 cm na udaljenosti od oko 50 cm u svim smjerovima. Hrpa promjera 5-7 cm prikladna je za vrlo propusna tla, za tvrđa i glinovita tla može se koristiti cijev sličnog promjera. Rupa se puni šakom komposta Bokashi ili EM, a zatim zatvara zemljom.
Skladišta bokašija između biljaka
(zasluga za fotografiju: sadnice - © Studio Barcelona Fotolia)

Skladišta Bokashi oko grmlja
(foto: drveće - © Marina Gorskaya Fotolia)

 

 • Ako želite gusto obrasle gredice opskrbiti dodatnim mineralima na prirodan način, pospite 200 g primarnog kamenog brašna BioLit po m2 ili Zeolita (u sljedećim godinama 100 g po m2) što bliže površini tla, a zatim ulijte mikro gnojivo -vodna otopina, da se kameno brašno uvuče u zemlju.
 • Mikroorganizmi i organizmi tla u gusto vegetiranim područjima mogu imati koristi od pozitivnih EM vibracija putem EM keramičkog granulata Super Cera-C (2-5 g po m2 ili 1 šalica jogurta po 10 m2) . Mala, ali teška zrna padaju s lišća na zemlju i s vremenom ulaze u gornju zemlju zbog aktivnog života tla.

Gredice s povrćem: Kada se pripremate s EM, odgovorite na različite biljne zahtjeve


Povrće se može podijeliti na visokog, srednjeg i niskog potrošača. Kako bi sve biljke tijekom godine pronašle optimalne uvjete u gredici, ima smisla izraditi plan uzgoja i razmisliti koje biljke treba uzgajati (jednu za drugom) u kojim dijelovima gredice.

Pripreme treba obaviti najmanje 14 dana prije datuma sadnje.

 

Ozbiljni jede (npr. Rajčica, tikvice, brokula, ...) trebaju puno hranjivih sastojaka.

 • 1-2 kg Terra Preta Bokashi po m2 , alternativno Bokashi ili EM kompost izrađen samostalno osigurava osnovne zalihe hranjivih sastojaka.
  Ovisno o stanju tla, bokaši ili kompost nanose se izravno na korito i lako se ugrađuju. Ako je tlo loše, preporučuje se smjesa s visokokvalitetnom zemljom za lonce, koja se nanosi kao gornji sloj na koritu.
 • Nakon rada, područje se navlaži s 2 dl (EM AGRO) i 10 l vode po m2 . Tlo bi trebalo ostati vlažno do datuma sadnje, tako da se runo ili malč može položiti ili nanijeti kako bi se zaštitio od isušivanja.

 

Srednje jedući (npr. Keleraba, mrkva, špinat, ...) trebaju malo manje gnojiva. Često su već zadovoljni hranjivim sastojcima koji su još uvijek u tlu nakon što se uzgaja težak izjelica. To je osobito važno znati prilikom planiranja uzgoja.

 • U proljeće se krevetna područja za ljude koji troše sredinu jednostavno opskrbljuju polovicom Terra Preta Bokashi ili EM komposta (približno 500 g Bokashi po m2 ), a također se navlaže s 2 dl EM AGRO i 10 litara vode po m2 .

 

Nisko jedući (npr. Grah, grašak, jagode, ...) preferiraju siromašna tla.

Područja povrća s biljkama za ove biljke dobro su navlažena s 2 dl EM · AGRO i 10 l vode po m2 .

 

 

Za sve gore navedene usjeve trebali biste

 • Kao dio pripreme ugrađuje se 200 g primarnog kamenog brašna BioLit ili Zeolit po m2 (u sljedećim godinama 100 g po m2).
 • Tijekom uzgoja sve se kulture zalijevaju mikro-gnojivom i prskaju biljkama · FIT po potrebi.
 • Ako se gredica nije mogla pripremiti, svi usjevi češće se opskrbljuju mikro-gnojivom prema njihovim potrebama.
 • Za pozitivan prijenos vibracija iz EM-a na život poda može se ugraditi 2-5 g po m2 ili 1 posuda s jogurtom EM keramičkog praha Super Cera C po krevetu .

 

Vaze za cvijeće, žardinjere i kutije za prozore

Kao i u povrtnoj plohi, tlo za cvjetne posude, prozorske kutije i slično treba pripremiti najmanje 14 dana prije sadnje.

 • U tu svrhu dodaje se 20 litara tla za lončanice s 500 g  Bokashi i po želji 20 g EM keramičkog praha Super Cera-C ili granulapomiješan u kolicima i eventualno malo navlažen ako je zemlja presuha (test: od smjese oblikujte kuglu veličine snježne grude - lopta bi se trebala ponovno raspasti ako je lagano dodirnete). Smjesa se može odmarati u kolicima ili - ako želite pripremiti još tla za lonce - može se uliti u kante, vreće za smeće ili kante. Tlo treba pokriti kako bi se zaštitilo od isušivanja ili kišnice, ali ne mora se čuvati hermetički. Tijekom skladištenja, pod se zagrijava i na površini se može stvoriti bjelkasta prevlaka. Ne radi se o plijesni, već o aktivnosti određenog EM kvasca.
 • Dobro istruli EM kompost može se pomiješati sa zemljom za lonce u planiranom vremenu sadnje. Za 20 litara tla za lončanice očekuje se 500 g komposta i po želji 20 g EM keramičkog praha Super Cera-C ili granula .

 

 • Za one koji se žure: ako niste imali vremena pripremiti zemlju za lonce i nemate kompost, Bokashi (npr. Terra Preta Bokashi) i dalje možete koristiti u kantama i kutijama. Da biste to učinili, u posudu se prvo napuni malo lonca. Nakon toga slijedi sloj Bokashi, na koji se doda najmanje još 5 cm tla za lončanice. Biljka se postavlja na vrh čiji korijeni trebaju neko vrijeme da dosegnu bokaši.
 • Do tada je kiseli pH Bokashisa neutralizirao i više ne može oštetiti biljne korijene

 

Travnjak: Prvi EM poklon za travnjak u rano proljeće!

Kada je riječ o travnjacima, treba razlikovati košnju i malčiranje tijekom vegetacije. Tehnika košnje utječe na potrebu za hranjivim tvarima i količinu u kojoj mikroorganizmi koji žive u tlu trebaju biti podržani EM tako da se uvijek može mineralizirati dovoljno hranjivih tvari.

 • Malčirani travnjak, kao i travnjak pokošen tijekom godine, na početku vegetacije daje početno gnojivo s mikro-gnojivom i 200 g osnovnog kamenog brašna Bio · Lit po m2 . Po želji se također može primijeniti 500 g EM keramičkog praha Super Cera-C . Prah izrađen od EM keramike poboljšava uvjete života svih organizama u tlu zahvaljujući svojim dobrim EM vibracijama.
 • Budući da pokošeni travnjak tijekom vegetacije ima veću potrebu za dodatnim hranjivim tvarima, na 100 m2 nanosi se 1 l mikro gnojiva, zajedno s oko 50 l vode .
 • Malčirani travnjak prima 0,5 l mikro gnojiva s istom količinom vode.

 

Uzgoj biljaka u proljeće

Već u veljači i ožujku možete početi uzgajati vlastito povrće ili cvijeće u kući. Ako je vani sigurno bez mraza, može se koristiti i u stakleniku ili u zaštićenom hladnom okviru. Dugogodišnji korisnici EM zaklinju se laganim vlaženjem sjemena namijenjenog sjetvi vodom i prašenjem EM Ceramic Super Cera C prahom. Pozitivne EM vibracije namijenjene su poboljšanju klijavosti sjemena koje se potom sije u zemlju za sakupljanje.

 • Bokashi se ne smije miješati u tlo za uzgoj biljaka. Ako bokashi nije proveden dovoljno daleko, s jedne strane je i dalje previše kiseo i može izgorjeti i najmanje korijenje. S druge strane, može se dogoditi da sjeme počne fermentirati.
 • Sve mlade biljke prelijevaju se jednom tjedno s razrjeđenjem od 10 ml Boden · FIT (EM · A) na 1 l vode .
 • U međuvremenu se energizirana voda prelijeva s keramičkim cijevima EM i lišće se prska što je moguće više svakodnevno. Čim su tamo prvi primarni listovi (listovi koji rastu nakon kotiledona), upotreba biljaka · FIT može započeti.

 

Zaključak

Korištenje EM proizvoda za cijeli vrt započinje već u proljeće. Fokus u svim krevetima je na organskoj gnojidbi Bokashi, EM kompostu ili mikro-gnojivu te istodobnoj opskrbi prirodnim mineralima i poboljšanju tla primarnim kamenim brašnom Bio-Lit ili Zeolit.
Travnjaci se gnoje organskom tekućinom mikro-gnojivom i također se opskrbljuju primarnim kamenim brašnom Bio-Lit. Istodobno s organskom gnojidbom, ove mjere unose živi EM u tlo. Na taj se način podupire i aktivira život tla te se potiče pretvaranje organskog materijala u biljne hranjive tvari i stvaranje humusa. Tijekom vegetacije život tla redovito se dodatno podržava EM-AGRO i, ako je potrebno, organski se gnoji mikro-gnojivima.