Nalazite se u > Pčelarstvo
S EM-om obilježen Dan planeta Zemlja u Zagrebu

U Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu, danas, 22.04.2018. na Dan planeta Zemlje predavanje je održao Damir Rogulja, pčelar i organski poljoprivrednik.

Predavanje je održano u sklopu „pučkog placa“ na kojem su nastupili eko gospodarstva i udruge sa svojim domaćim proizvodima.

Rogulja je naglasio da je pčela medarica, kao i drugi oprašivači, izuzetno značajna u opstanku vrsta na našem planetu. Pčela je i bioindikator stanja okoliša, a proizvodi pčelinje košnice su izuzetno kvalitetna hrana i lijek koji ne izaziva apsolutno nikakve neželjene nuspojave.

Opstanak pčele i drugih oprašivača ozbiljno je doveden u pitanje. Masovna biljna proizvodnja uz prekomjernu upotrebu pesticida i mineralnih gnojiva, monokulture, nezaustavljiv porast prosječne godišnje temperature uz učestale klimatske ekstreme, zabrinjavajuća koncentracija stakleničkih plinova, kisele kiše, suša i dezertifikacija, globalno zakiseljavanje oceana i druge posljedice klimatskih promjena upravo kataklizmički mijenjaju našu životnu sredinu i negativno utječu na niz biljnih i životinjskih vrsta. Te ljudske aktivnosti i njihove posljedice utječu naravno i na pčelu medaricu. Brojne pčelinje zajednice stradavaju zbog otrova koji se  koriste u biljnoj proizvodnji kao herbicidi i pesticidi. Veliki izazov za pčele predstavlja i pojava nekih potpuno novih patogenih mikroorganizama i nametnika koji se pojavljuju kao posljedica klimatskih promjena i porasta prosječne godišnje temperature ali i globalizacije odnosno prometa koji ih nekontrolirano prenosi iz jednog dijela svijeta u drugi.

Danas smo svjesni da je aktualne klimatske promjene zakuhao i ljudski rod koji drastično i sve brže  mijenja svijet oko sebe. Osim što na taj način ugrožava sve živo oko sebe, izravno ugrožava i cijeli ljudski rod. Stoga pomoć pčelama da prežive zapravo možemo promatrati i kroz pitanje da li možemo pomoći i svojoj vrsti da preživi šesto masovno izumiranje vrsta kojemu svjedočimo i kojeg je potakao čovjek svojom aktivnošću.  

U svom izlaganju Damir Rogulja je prisutnim članovima eko gospodarstava i udruga predstavio svoj način korištenja EM-probiotika za pčele u radu na pčelinjaku te drugih Efektivnih mikroorganizama (EM) za vrt gdje uopće ne koristi nikakva kemijska sredstva, a rezultati su više nego zadovoljavajući. Na kraju je prisutnima podijeljeno dvadesetak bočica pripravka EM vrt namijenjenog za proizvođače koji žele imati zdravu, visoko kvalitetnu, hranu i nezagađenu kemikalijama. Bočice EM vrta je, posebno za ovu priliku, donirala tvrtka Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka.