Nalazite se u > Pčelarstvo
Korištenje EM probiotika zimi

Korištenje EM probiotika u pčelarstvu sve se više širi diljem svijeta. Na forumu APNAN na Tajlandu, uz sudjelovanje predavača iz 11 zemalja, dr.sc. Ivana Tlak Gajger predstavila je rezultate istraživanja o utjecaju EM probiotika na pčelu. Ovaj znanstveni rad  proveden je u suradnji Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Kmetijskog inštituta u Ljubljani i Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba.

Bez obzira na dosad znanstveno potvrđeno pozitivno djelovanje EM probiotika na zdravlje i razvoj pčelinje zajednice ima još mnogo prostora za širenje i razvoj ove spoznaje. Optimum koncentracije preparata, učestalost i način primjene kao i dosezi utjecaja na razne patogene prisutne u košnici i dalje su teme koje će se sve intenzivnije preispitivati.

Ulazeću u zimu sve su učestalija pitanja kako u najhladnije doba godine koristiti EM probiotik. Krajem 2014. godine do prvih proljetnih dana 2015., spašavajući svoje pčele od utvrđene nozeme cerane, svakih 10-tak dana obilno sam prskao po satonošama s mlačnim rastvorom EM probiotika u koncentraciji od 10%. Sve zajednice koje su bile obuhvaćene ovim tretmanom su preživjele i već slijedeće sezone (2015.) dale su nešto više od 20 kg meda po košnici. U daljnjem radu sam došao do zaključka da je bolji način tretiranja nakapavanjem, a da koncentracija može biti i oko 5%. I kako to obaviti. Zagrije se voda do temperature od oko 30°C, umuti se EM probiotik i ulije se u neku plastičnu bocu (može i od mineralne vode). Na poklopcu se usijanom iglom probuši rupica i onda se mlazom unosi rastvor po ulicama s pčelama. U koliko su pčele zdrave (utvrđuje se laboratorijskom analizom) postupak se može obaviti krajem godine i neposredno pred cvatnju divlje trešnje, ili pojavom prvih pupova maslačka. Ako pak analiza pokaže prisutnost nozeme cerane i/ili nekih drugih patogena postupak se ponavlja svakih 10-14 dana sve do prvih proljetnih paša. Nakon toga u radu s pčelama umjesto dimilice potrebno je koristiti prskalicu u koju se stavlja 2,5-5% otopina EM probiotika. Prska se po satonošama prilikom svakog otvaranja i po svakom nastavku (ako se radi o temeljitom pregledu košnice). Opširnije o EM-u i klimatskim promjenama na:  https://drive.google.com/file/d/1c3SARyyTqnwJ4Y2cbiqRlBq43wGog05p/view?usp=sharing

Damir Rogulja